Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


Bočný panel

Sidebar


Články

Prečítané diela

Hlášky

Projekty

Tagy

Twitter


blog:cloveci:start

Blog človečí

Vízie a proroci Kolégia Antona Neuwirtha

Rád vyberám zo všetkého, čo zdieľam na Facebooku, nejaký ten upútavkový kúsok. Tak normálne, že by na to ľudia klikli :)

Tu ale neviem, čo vybrať. Juraj Šúst mal na konci tohoto roku promočný príhovor k novým absolventom. Mal som tú česť stáť vzadu vo Veľkej sále a počúvať. Príhovor veľmi kritický, až som sa bál, či novým absolventom nepokazí promóciu. »Ľudia nechcú hľadať pravdu, dobro a ani krásu. Ale my sme absolventi KAN. Lenže čo, absolventi KAN nie sú len ľudia? Prečo by to nemalo platiť aj pre nich?« Nie, platí to aj pre nich, pre nás, pre mňa, uzatvoril Juraj.

→ Read more...

2016/07/16 10:43 · Róbert Toth

Krátko k pastierskemu listu biskupov Slovenska

Pred pár dňami zaznel v kostoloch pastiersky list od biskupov Slovenska, ktorý vzbudil všeobecné pobúrenie nielen v tlači a medzi neveriacimi, ale očividne aj medzi katolíkmi. Hneď v nedeľu sa objavil aj Otvorený list Konferencii biskupov Slovenska od Michala Brata. Biskupom bol v ňom vyčítaný agresívny tón, neprijateľné zjednodušovanie, nedostatok lásky a používanie “prostriedkov, ktoré rozsievajú strach, zlo, paniku a pobúrenie”.

→ Read more...

2013/12/03 20:10 · Róbert Toth

Dva varianty etického relativizmu

Max Kašparů rád hovorieval: “Bojím sa čitateľa jednej knihy.” Chcel tým poukázať na ľudí, ktorí si vytvoria názor na vec len z jedného zdroja a—nehľadiac na iné pohľady—tvrdo a bez rozumu sa ho zastávajú.

Problém je, že pri “hľadaní” svojho názoru na ťažké otázky mnohí ľudia neprečítajú ani len tú jednu knihu.

→ Read more...

2013/11/21 15:49 · Róbert Toth

O zraneniach mužskej duše

Vo svojom okolí som si všimol mnohých mladých mužov, ktorí v istom období začali byť neistí vo svojom konaní, hodnotách a celkovom nasmerovaní svojho života. Kamaráti, ktorých som dovtedy poznal ako vyrovnaných a so sebou vysporiadaných ľudí, zrazu začali robiť hlúposti a chybné kroky. Pred nejakou dobou som si to prežil tiež.

→ Read more...

2013/10/17 00:00

5 jednoduchých pravidiel pre správny pravopis

Mať 100percentný pravopis je umenie, ktoré zvláda málokto. Podarilo sa mi ale sformulovať 5 jednoduchých pravidiel, ktoré spoľahlivo vychytajú väčšinu bežných chýb v písomnom prejave.

→ Read more...

2013/10/09 00:00

Po týždni v kolégiu

Ani neviem ako prešiel od môjho príchodu do kolégia už vyše týždeň. A vlastne aj viem—prešiel hlavne veľmi rýchlo. Práve preto treba všetko radšej spísať, “žeby” som nezabudol :-).

→ Read more...

2013/09/19 00:00

Nástup do kolégia

Je pol druhej v noci a ja sedím v pohodlnom kresle na svojej novej kolégiovointrákovej izbe. Premýšľam, v čom je ten pocit iný, ako keď som sa prvýkrát nasťahoval na intrák vysokej školy.

→ Read more...

2013/09/12 00:00
blog/cloveci/start.txt · Posledná úprava: 2019/10/14 09:12 od Róbert Toth