Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


Bočný panel

Sidebar


Články

Prečítané diela

Hlášky

Projekty

Tagy

Twitter


blog:cloveci:2013-10-17-o_zraneniach_muzskej_duse

O zraneniach mužskej duše

Vo svojom okolí som si všimol mnohých mladých mužov, ktorí v istom období začali byť neistí vo svojom konaní, hodnotách a celkovom nasmerovaní svojho života. Kamaráti, ktorých som dovtedy poznal ako vyrovnaných a so sebou vysporiadaných ľudí, zrazu začali robiť hlúposti a chybné kroky. Pred nejakou dobou som si to prežil tiež.

Spoločný znak

Mužov, ktorých opisujem, spája jedna vec: negatívna skúsenosť s určitou ženou, ktorá v ich živote hrala špeciálnu, zásadnú úlohu.

Nejde pritom o bežné “sklamanie z lásky” či bolesť po neúspešnom vzťahu. Tieto veci sa po krátkom období zahoja, ak nie sú hlúpo udržiavané a pestované. V tomto prípade ide o zranenia, ktoré pretrvávajú roky: poznám chalana, ktorý prežíva túto skúsenosť už vyše 6 rokov a ani o tom netuší.

Viacerí odvtedy prežili niekoľko vzťahov aj rozchodov a úspešne sa z nich dostali, toto zranenie však akosi ostáva bez ohľadu na okolnosti. Často nejde ani o zranenie spôsobené rozchodom s touto ženou, muž s ňou dokonca vôbec nemusel chodiť, niekedy stačilo odmietnutie, ignorácia či podceňovanie muža z jej strany.

O čo ide

Richard Rohr vo svojej knihe Adamov návrat opisuje stav, keď sa muž zaľúbi do ženy, ktorá preňho predstavuje pravzor ženskosti—akúsi mystickú ženu, obraz nadpozemskej, až náboženskej 1) idey ženy.

Radí vtedy, aby muž okamžite odišiel do hôr, na dva mesiace sa zavrel v zrube a skladal romantické básne, aby sa z tohoto zamilovania vyliečil.

Bežne však takto človek nezareaguje, a už vôbec nie muž, ktorý sa spiritualitou mužskej duše nikdy nezaoberal. Nie vždy je toto “zamilovanie” vedomé: niekedy ide o najlepšiu priateľku, o ktorej si muž ani neuvedomuje, že ju vo svojej blízkosti potrebuje, keď však odíde, celý svet sa mu zosype. Inokedy žena muža až “posadne”: nedokáže myslieť na nič iné, všade ju vidí a v noci nevie spať.

Ak sa tento vzťah so ženou zničí či poškodí, do mužskej duše sa zapíše hlboká rana, jazva, ktorá sa sama od seba nehojí. Muž má pocit absolútnej straty zmyslu života, hlbokej vnútornej neschopnosti a prenikajúcej bolesti, ktorá je tak hlboká, že sa k nej nedokáže väčšinou priznať ani sám pred sebou.

Dôvodom tejto strašnej bolesti nie je samotná žena, ale—preto, že bola v prvom rade ideálom ženskosti—strata vlastnej identity. Muž cíti, že nedokáže byť mužom, stráca pravzor svojej duše, pretože jej opakom je ženskosť, ktorá práve mu zasadila ranu. Vnútorní bojovníci padajú, všetky jeho vonkajšie obrany hynú.

Prejavy

Týmto spôsobom vyradený muž nedokáže fungovať ako dovtedy. Vzory 2) správania, ktoré doteraz dávali zmysel a ktorými sa riadil, zahadzuje. Vytvára si potom nové, väčšinou nejakým smerom pritiahnuté do extrémov.

Niekedy cestovať, mysliac si že nedokáže zniesť miesto, kde sa mu to všetko stalo. Chodí však zo štátu do štátu a mení školy či zamestnania, takže sa ukazuje, že v skutočnosti uteká sám od seba.

Inokedy sa schodnejšou cestou stane striedanie partneriek, ktorými sa zúfalo snaží zaplniť čiernu dieru v sebe. Mal som kamaráta, ktorý nebol schopný nestriedať ich, lebo akonáhle jednu získal, prestala byť preňho zaujímavá.

Ja osobne som prežíval akoby nutkanie ničiť svoj život. Padnúť na najnižšie dno, lebo to mi pripadalo najpravdivejšie. Tak som sa cítil a tam som preto chcel aj byť, všetko ostatné mi pripadalo ako hraná forma.

Čo s tým

Prežil som takéto zranenie pred vyše rokom a dnes môžem povedať, že som sa z toho už dostal. Nie je to ľahký proces. Napriek všetkej možnej psychologickej a inej literatúre, ktorú som už aj predtým o tom mal naštudovanú, som skoro vyletel zo školy. Tento rok som sa zavrel do kolégia a urobil kopu ďalších zmien. Cesta muža pokračuje.

Čo si však spätne uvedomujem, že hoci je tá rana strašná, sa to zvládať bez extrémnych riešení, pokiaľ si človek uvedomuje, o čo vlastne ide a čo sa za jednotlivými túžbami skrýva. Hoci predtým som alkohol takmer nepil, ani si nepamätám, koľkokrát som mal chuť ožrať sa úplne do nemoty. Podarilo sa mi zvládnuť to tak, že som si v takýchto situáciách nedal ani kvapku.

Dôležité je chápať, že nie žena je tým problémom. Rohr nie preto radí, aby muž odišiel, že by tá žena bola nebezpečná. Chyba je v mužovi. Zamiluje sa do predstavy, do transcendentného, božského ideálu, od ktorého má každá žena ďaleko, pretože je len jeho odrazom. Sám ďalej píše, že takýmto odchodom by ušetril žene mnoho problémov.

Pozitívna pointa toho celého je, že takáto kríza umožňuje mužovi dospieť. Alebo skôr, že ho prinúti dospieť. Muž musí nájsť svoju skutočnú identitu, takú, ktorá bude nemenná a nezávislá od faktorov vonku, inak nemôže byť pevný. A na túto cestu treba nájsť učiteľov: skúsených mužov vo svojom okolí, prípadne ich knihy. Za svätý grál v tejto oblasti považujem Roberta Blya a Richarda Rohra. Úplné základy sa dajú nájsť aj v ľahko napísaných knihách od Johna Eldredga.

Komentáre

1)
v zmysle prirodzeného náboženstva duše
2)
informatici na to majú krásny výraz “patterns”
blog/cloveci/2013-10-17-o_zraneniach_muzskej_duse.txt · Posledná úprava: 2019/10/08 23:03 od Róbert Toth