Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


Bočný panel

Sidebar


Články

Prečítané diela

Hlášky

Projekty

Tagy

Twitter


blog:cloveci:2013-09-12-nastup_do_kolegia

Nástup do kolégia

Je pol druhej v noci a ja sedím v pohodlnom kresle na svojej novej kolégiovointrákovej izbe. Premýšľam, v čom je ten pocit iný, ako keď som sa prvýkrát nasťahoval na intrák vysokej školy.

O čom?

Totiž, prihlásil som sa (a bol úspešne prijatý1)) do Kolégia Antona Neuwirtha v Ivanke pri Dunaji, v ktorom budem najbližší akademický rok pravdepodobne tráviť väčšinu svojho času. A pri troche šťastia (a asi kope driny) do mňa za odmenu napumpujú kopu filozofie, múdrostí, všakovakých skillov a vôbec mi odpovedia na základnú otázku života, vesmíru a vôbec :).

Je to zvláštny pocit—v mnohom povedomý: hneď som si bol nakúpiť “základnú intrákovú sadu” na prežitie (12 litrov mlieka, müsli, nátierky, chlieb a kopu wifoniek). A predsa je to úplne iné: vtedy som vedel, do čoho idem, konieckoncov, informatiku som bol rozhodnutý študovať od štvrtého ročníku ZŠ. Teraz je to iné; hoci program mám pred sebou a kamarátka Katka mi o kolégiu rozprávala hádam aj cez desať hodín, mám stále pocit, že o ňom neviem takmer nič :-).

Prvý deň

Po príchode do kolégia ma hneď uvítala usmievavá Janka, ktorú som už videl na pohovore2). Ponúkla ma, nech si vyberiem jednu z voľných izieb a jeden z už ubytovaných “spolužiakov” ma zaviedol do budovy obďaleč, kde som si zhodil veci a hneď začal zdesene pokukovať, či tu máme wifinu, alebo len ethernet (už som spomínal, že som informatik? :-D). Vybral som si najsamposlednejšiu izbu na chodbe, čo inak vôbec nebol jednoduchý proces, pretože mala síce samostatnú sprchu a WC, ale na iPhone mi padala wifina… s prezieravosťou mne vlastnou som ale nakoniec uvážil, že budem aspoň môcť na gitare trieskať, keď som takto na kraji :).

Ostávali dve hodiny, tak sme s chalanmi zašli nakúpiť, a potom už večera, kam sme mali prísť oblečení “slušnejšie ako v tričkách”. Po nej (kura bolo skvelé!) sme zašli vedľa do knižnice, kde sme sa celkom vtipne zoznámili navzájom, takže už všetci vedia, že nemám Facebook a že zbieram a masívne pirátim slovenský gospel :-).

Po skončení sme sa pobrali do kaplnky na kompletórium 3) a ani neviem ako, odchytil si ma tunajší kaplán Jožko, ktorý potreboval vyexportovať nejakú stránku z PDFka. Asi o tri a pol minúty sme už ale viedli perfektnú diskusiu o filozofii, politických systémoch, počítačovej bezpečnosti, anonymite na internete a posledných škandáloch Googlu o predávaní súkromných informácií federálnym orgánom. Podľa všetkého je to neskutočne vzdelaný človek, pretože v týchto témach naozaj nie som zvyknutý na to, aby mi niekto stačil, nieto ešte dopĺňal moje znalosti o niečo nové :). Jednoducho výborný a obohacujúci rozhovor. Apropo, ako často stretnete človeka, ktorý má rozhranie emailového klienta schválne nastavené na Taliančinu? Akosi tuším, že v jeho kancelárii strávim tento rok ešte nejakýten čas :).

… a večer

Keď sme sa niečo pred jedenástou uvedomili, vrátil som sa rýchlo na chalanský “intrák”, kde mi v spoločenskej miestnosti hneď v ruke pristál poldecák Finlandie, pretože, ako som sa vzápätí dozvedel, náš nový spolužiak Valentín mal dnes narodeniny. A potom ešte podali jeden a jeden ďalší (človek vždy pije “len jeden” :)). Super sme si pokecali o všetkom možnom, potom sa baby pobrali na svoj intrák do kaštieľa a my sme so zvyšnými chalanmi prešli na “ťažšie” témy a diskutovali o problémoch v cirkvi Katolíckej i iných.

Zajtra nás čakajú prvé semináre, mimo iného rozoberanie kázne C. S. Lewisa “Learning in War Time” 4), takže uvidíme—teším sa :).

Komentáre

1)
yay!
2)
aspoň tuším, dokelu, fakt by som si mal lepšie pamätať ľudí…
3)
večerná modlitba Katolíckej cirkvi
4)
na stiahnutie tu
blog/cloveci/2013-09-12-nastup_do_kolegia.txt · Posledná úprava: 2019/10/08 23:03 od Róbert Toth